Lasten oikeuksien turvaaminen vaatii tiivistä sairaaloiden välistä yhteistyötä

Juhlaseminaarin antia: Uusi lastensairaala täytti viisi vuotta ja kutsui lasten erikoissairaanhoidon kärkinimet kylään pohtimaan, miten lasten oikeus laadukkaaseen hoitoon turvataan myös jatkossa.

Uusi lastensairaala on lyhyessä ajassa ehtinyt saavuttamaan paljon. Poikkeuksellisella keräyksellä rakennettu sairaala on vienyt viidessä vuodessa suomalaisten lasten erikoissairaanhoidon maailman mittapuussa kärkitasolle. Pienet keskoset selviävät Suomessa merkittävästi todennäköisemmin kuin maailmalla ja sairaala tarjoaa kokonaan uusia hoitomuotoja vaikeisiin sairauksiin vauvoista teini-ikäisille koko Suomen kattavasti.

Merkkipäivän kunniaksi lasten erikoissairaanhoidon kärkinimet kokoontuivat juhlaseminaariin pohtimaan, miten toiminta pidetään laadukkaana myös jatkossa. Haasteita on: Suomen lapsiväestö pienenee pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta voimakkaasti ja terveydenhuollon järjestämisessä ja hoitoon pääsyssä on alueellista ja väestöryhmien välistä eriarvoisuutta. Tänä vuonna voimaan astuneessa sosiaali- ja terveysalan uudistuksessa on aukko siinä, miten Suomen yliopistolliset lastensairaalat turvaavat kaikkien Suomen lasten tasavertaisuuden vakavien sairauksien kohdatessa.

Uuden lastensairaalan tukisäätiön asiamies Jouni Lounasmaa tiivisti seminaarin antia: “Erinomaisten esitysten viesti on, että lasten sairaanhoito on Suomessa maailman kärkeä, mutta lasten terveys ei ole menossa oikeaan suuntaan. Erityisen huolestuttavaa on ruokavalion, liikunnan, levon ja psyykkisen terveyden osalta tapahtunut kehitys huonompaan. Myös hoidon alueellisessa ja sairausryhmien välisessä tasa-arvossa on parannettavaa.” Seminaarin esitysmateriaalit löytyvät tämän linkin kautta sivun lopusta.

Sairaalan johtaja Jari Petäjä kävi syntymäpäivän kunniaksi myös MTV3:n Huomenta Suomessa antamassa kentän terveiset päättäjille:

“Yhteistyö yliopistosairaaloiden välillä on lasten erikoissairaanhoidon järjestelmälle kohtalonkysymys. Meidän täytyy saada jakaa tietoa, kokemusta ja auttaa toinen toisiamme ammattilaisten liikkuvuudella. Toivon, että yhtenä sairaalana toimiminen saisi lain suojelusta.” Petäjä tiivisti eväät laadun takaamiselle tulevaisuudessa. Katso Petäjän MTV3:lle antama haastattelu tästä.

Voit lahjoittaa suomalaisten lasten erikoissairaanhoidon tulevaisuudelle tästä.

Säätiö

Tukisäätiö on Uuden lastensairaalan rakennuttaja ja kiinteistön omistaja. Rakensimme yhdessä jotain todella arvokasta - kiitos kaikille tukijoillemme!

Lue lisää

Juhlaseminaari

YK:n lapsen oikeuksien viikkoa vietetään tänä vuonna teemalla lapsen oikeus hyvinvointiin. Viikko ajoittuu hienosti yhteen Uuden lastensairaalan 5-vuotissyntymäpäivän kanssa. Tervetuloa juhlaseminaariin 20.11.2023 klo 14.30–17.

Lue lisää

Lahjoita

Ilman yksityistä rahoitusta Uuden lastensairaalan rakentaminen olisi siirtynyt pitkälle tulevaisuuteen. Lahjoitusten ansiosta tutkimus- ja kehitystyö lasten hyväksi jatkuu ja Uusi lastensairaala on tulevaisuudessakin maailman paras lastensairaala lapsille.

Lue lisää